Science Meets Parliaments 2019

Мала сала Народне скупштине Републике Србије

У сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, а под покровитељством Обједињеног истраживачког центра Европске комисије (Joint Research Centrе, JRC), 10. јула 2019. године, Центар за промоцију науке први пут у Србији организује догађај под називом Science Meets Parliaments, у Дому Народне скупштине Републике Србије, посвећен климатским променама и сложеним последицама које изазивају.

Обједињени истраживачки центар Европске комисије представља угледну европску институцију која удружује научнике и истраживаче у настојању да својим ангажманом допринесу бољој позицији науке приликом доношења одлука и креирања политика. У сарадњи са Европским парламентом, JRC је 2015. године покренуо програм Science Meets Parliaments са идејом да потенцира идеју о неопходном повезивању и заједничком деловању политичара и научноистраживачке заједнице. У питању је догађај који је досад одржаван једино у земљама чланицама Европске уније, те је ово први пут да се организација таквог догађаја поверава земљи која није чланица ЕУ.

У Србији се Science Meets Parliaments одржава на национални Дан науке, са циљем да се у оквиру једнодневног догађаја сусретну, с једне стране, научници и истраживачи, а са друге чланови парламента и локалних самоуправа, и доносиоци одлука, као и представници грађанских удружења. Догађај дебатног типа замишљен је да како би се подстакао дијалог између свих страна и отворили нови погледи на значај и место науке приликом доношења политичких одлука и законских регулатива. Централна тема програма посвећена је драматичном утицају климатских промена на друштво, односно потреби да друштво на ове промене што пре реагује и прилагоди им се. Поред уводних обраћања, главни програм догађаја чине три панел-дискусије са темама: „Обновљиви извори енергије“, „Климатске промене и вода“ и „Квалитет ваздуха и гасови стаклене баште“.

Центар за промоцију науке је такође учесник и европског пројекта TeRRIFICА (Territorial Responsible Research and Innovation Fostering Innovative Climate Action), финансираног кроз програм Хоризонт 2020, на чијој ће реализацији у наредне три и по године радити с партнерима из Немачке, Француске, Шпаније, Белорусије и Пољске. Циљ пројекта је креирање конструктивног дијалога између научне и индустријске заједнице, цивилног друштва и креатора политика, ради развоја неопходних друштвених и технолошких иновација, процедура и методологија у контексту климатских промена, друштвеног прилагођавања и избегавања или умањења штетних последица. Сходно уској повезаности пројекта TeRRIFICА са темом догађаја Science Meets Parliaments, Центар је обезбедио активно учешће свих партнера у организацији и одржавању овог догађаја у Београду.

SR