Ђачки парламент

Покренут од стране организације Wissenschaft im Dialog из Берлина, пројекат „Европски ђачки парламент“ има за циљ јачање дијалога између ученика средњих школа и научних истраживача у Европи. Ђачки парламент, у организацији Центра за промоцију науке, одржан је у новембру 2013. године у Народној скупштини Републике Србије. Европски ђачки парламент је спроведен у 17 европских земаља, уз финансијску подршку Фондације „Роберт Бош“ (Robert Bosch Foundation).

У периоду од три дана, ученици су се упознали са парламентарним процесима одлучивања кроз симулацију рада скупштине. Бавећи се различитим научним аспектима основне теме „Будућност нашег града“, средњошколци су припремили финалну парламентарну дебату кроз рад у групама и стручне расправе. Током три дана ученици су активно радили на проналажењу решења за сваку подтему у пет радних група.

Од око 2000 ученика који су учествовали у националним парламентима, 100 победника је позвано на завршни Европски ђачки парламент, реализован у оквиру конференције Европског научног форума (Euroscience Open Forum Conference – ESOF) у Копенхагену 2014. Изабрани представници Србије, национални победници дебате за 2013/14. су Софија Јовановић, Јелена Глишић, Богдан Радичевић, Лазар Булић и Вања Гођевац.

За више информација погледајте: student-parliaments.eu

SR