ReFocuS Art

European Researchers’ Night project

Главни циљеви пројекта фокусирани су на повећање препознатљивости истраживача у Србији, као и на њихово укључивање у отворену и јавну интеракцију са публиком. Откривање истинског карактера истраживача и приказивање њихових вишеструких, као и суптилних ”људских” страна је прави изазов имајући у виду да се истраживачи сматрају неприступачним усамљеницима који воле да решавају мистерије науке и на тај начин унапређују наш свакодневни живот. Диверзитет партнера у пројекту, како научних тако и институција културе, проширује општу представу о томе како и зашто су наука и истраживачи важни за једно друштво. Управо овај пројекат пружа могућност да одшкринемо врата и да на методичан и посвећен начин пробудимо искру истраживачког духа у сваком од нас, као и да инспиришемо младе да размотре могућности научних каријера.

Подаци о проjекту

Извор финансирања: Хоризонт 2020 програм Европске комисиjе

Траjање проjекта: 05/2022 – 12/2023

Саjт проjекта: nocistrazivaca.rs

Kонтакт: Дарије Јаношевић – djanosevic@cpn.rs

Координатор

Центар за промоцију науке, Србија

Партнери

Институт за биолошка истраживања ”Синиша Станковић”, Институт од националног значаја за Републику Србију, Универзитет у Београду, Србија

Природно математички факултет, Универзитет у Нишу, Србија

Завод за заштиту споменика културе Крагујевац, Србија

Опис пројекта

Тематски фокус пројекта ReFocuS Art (Пут до петка науке и уметности) наредне две године биће спој науке и уметности, са акцентом на то да је врло често и сама наука једна врста уметности. Идеја пројекта и циљ су једноставно формулисани: приближити науку индиферентној публици кроз уметност, креацију и различите видове стваралаштва. И уметници и истраживачи теже да виде свет на нове начине, а када успеју у тим подухватима, шира јавност стиче нову перспективу и нова сазнања. И за уметност и за науку су потребни надахнуће, креативност и храброст. Једна другу надопуњују и чине нераскидиве везе које могу довести до подстицања креативности и критичког мишљења, као и преиспитивања света око нас. 
Инспирисани концептом уличне уметности, наука и уметност ће ослоњене једна на другу заузети јавне просторе и омогућити уметницима и истраживачима да допру до много шире публике него што им то дозвољавају лабораторије и атељеи. Желимо да инспиришемо и мотивишемо младе људе да буду иновативни и да траже креативна решења за различите проблеме и изазове. Активности ће се одвијати у 13 градова и 46 различитих позорница широм Србије, укључујући градске тргове, улице, музеје, истраживачке институте, музеје, археолошка налазишта, тврђаве, градске паркове, тржне центре и библиотеке.

Улога ЦПН-а

Центар за промоцију науке је координатор пројекта и учествује у свим његовим деловима. Заједно са великим бројем сарадника, ентузијаста, научника, наставника и новинара, Центар је постао препознатљив међу грађанима Србије због бројних и динамичних активности, а уједно је и иницијатор оснивања Мреже научних клубова, кроз које спроводи догађаје у оквиру 2. радног пакета. ЦПН непосредно руководи медијским и ПР активностима, као ефикасним начином да се допре до наших младих суграђана. Уведена је и потпуно нова активност под називом Истраживачи у школама, која се одвија између два пројектна периода. Тиме је далеко већи број основних и средњих школа инспирисан да се прикључи највећем паневропском догађају у сфери научне комуникације!

SR