Амбасаде / Културни центри

Амбасаде и културна и научна представништва у Србији

Од самог оснивања Центра 2010. године остварује се изузетно успешна, партнерска сарадња са читавим низом амбасада и културно-научних представништава страних држава у Србији. С обзиром на оквире деловања Центра и програме који се представљају публици у Србији, овакав вид подршке је неопходан па и пресудан како би се изузетни појединци из света науке, културе и уметности довели у Србију. То се такође односи и на разноврсне и савремене програме и садржаје којима се промовише наука и њене безграничне манифестације!

Аустријски културни форум

У оквиру пројекта Европска мрежа дигиталне уметности и науке (Art & Science) који координира Арс Електроника из Линца, 2016. и 2017. године у Београду су одржана два Art+Science програма у организацији ЦПН-а, као једног од иницијалних партнера на пројекту. Изложбу и гостовања аустријских уметника је подржао и Аустријски културни форум у Београду, а на отварању изложбе је говорио и директор Аустријског културног форума у Београду, Јоханес Иршик.

Истражите више о Аустријском културном форуму у Београду: facebook.com/AustrijskiKulturniForum

Истражите више о пројекту Art & Scienceartandscience.rs

Француска амбасада и Француски институт

Најзначајнија национална манифестација коју Центар за промоцију науке организује јесте Мај месец математике – М3. Француска амбасада и Француски институт у Србији су били стратешки партнери програма за 2013. годину. Гост Србије у оквиру М3 програма те године је био чувени француски математичар и добитник Филдсове медаље – Седрик Вилани. Његову књигу Жива теорема те године су објавили Центар за промоцију науке и Математички институт САНУ, уз финансијску подршку Француског института.

Истражите више о Француској амбасади: ambafrance-srb.org/

Истражите више о Француском институту: institutfrancais.rs/

Истражите више о М3 програму: m3.rs

Амбасада Сједињених америчких држава у Србији

Америчкa амбасадa je подржала гостовање угледног математичара и научнопопуларног писца Кита Девлина као најавни догађај традиционалне манифестације Мај месец математике – М3 за 2018. годину. Том приликом он је одржао неколико предавања и радионица у Београду, Крагујевцу и Новом Саду.

Истражите више о Америчкој амбасади: https://rs.usembassy.gov/sr/

Амбасада Републике Кореје

Амбасада Републике Кореjе у Београду подржала је учешће дуа Шинсунгбeк Кимјонгхун у оквиру Art+Science програма за 2017. годину. Њихов наступ је истовремено био и део првих Дана кореjске културе у Србиjи, фестивала насталог са циљем промоциjе кореjске културе и стварања jачих веза између институциjа и народа наше две земље.

Истражите више о Амбасади Републике Кореје у Београду: srb.mofa.go.krsr-rs.facebook.com/koreanembassyserbia

Институт Сервантес

Институт Сервантес је био један од партнера у оквиру програма манифестације Мај месец математике – М3 за 2012. годину.  У Београду је тада гостовао угледни шпански математичар Хавијер Бараљо који је том приликом одржао неколико радионица и предавања заинтересованим ученицима, студентима и општој публици.

Институт је такође учествовао и у реализацији Art+Science програма у 2017. години, када су се у Институту представили шпански уметник Гиљермо Касадо и перуански уметник Алекс Гевара.

Истражите више о Институту Сервантес: belgrado.cervantes.es/rs/default.shtm

Немачка амбасада и Гете институт

Утемељење националне манифестације Мај месец математике 2012. године не би било могуће без директне сарадње са Немачким математичким друштвом и његовим тадашњим председником, чувеним Гинтером Циглером. Захваљујући помоћи и програмима које смо добили из Немачке, Центар је осмислио програм какав до тада није виђен на овим просторима. Значајан сегмент ове сарадње укључивао је и Немачку амабасаду и Гете институт у Београду, који су подржали и објављивање Циглерове књиге Смем ли да бројим?

Поред Гинтера Циглера који је одржао прво M3 уводно научнопопуларно предавање у Свечаној сали Српске академије наука и уметности, гост Београда је био и Томас Фокт, задужен за научну комуникацију и односе с медијима Немачког математичког друштва.

Истражите више о Немачкој амбасади: belgrad.diplo.de/

Истражите више о Гете институту: goethe.de/ins/cs/sr/bel.html

Британски савет

Сарадња између Британског савета и Центра за промоцију науке се одвија примарно кроз партнерство у коорганизацији конференције Нове технологије у образовању, која је посвећена употреби информационо-комуникационих технологија у образовању – значају које нове технологије имају у побољшању квалитета образовања.

Истражите више о Британском савету: britishcouncil.rs/

Истражите више о Kонференцији: britishcouncil.rs/new-technologies

Италијански институт за културу

Италијански културни центар је подржао гостовање изузетне изложбе ”Леонардови полиедри – О божанској пропорцији” у оквиру М3 програма за 2013. годину. Изложба је реализована у сарадњи са Музејем идеја Леонарда да Винчија чији је директор, др Алесандро Вецози, био гост Београда. Др Вецози је одржао неколико веома запажених предавања у простору саме изложбе, као и на Филозофском факултету у Београду.

Истражите више о Италијанском институту за културу: iicbelgrado.esteri.it/iic_belgrado/sr/

SR