DoSE

Development of STEAM Education

Пројекат DoSE осмишљен је са циљем унапређивања постојећих СТЕАМ приступа и пракси (енгл. STEAM –наука, технологија, инжењерство, уметност, математика), и обезбеђивање ресурса и алата који ће служити наставницима и осталим професионалцима у образовању у развијању СТЕАМ стратегија на нивоу школе.

Подаци о пројекту

Извор финансирања: Eразмус + програм Европске комисије

Трајање пројекта: 10/2020 – 01/2023

Контакт: Марјана Бркић – mbrkic@cpn.rs

Координатор

Национална агенција за образовање, Литванија

Партнери

Vilnius University, Литванија

Klaipėda University, Литванија

University of Turku, Финска

Katholieke Hogeschool Vives Zuid, Белгија

Paderborn University, Немачка

Radboud University, Холандија

Tallinn University, Естонија

Центар за промоцију науке

Опис пројекта

Циљ пројекта DoSE је да пружи подршку школама широм Европе у побољшању постојећих СТЕАМ приступа и њиховом обогаћивању специфичним елементима уметничког стваралаштва, као и подстицању младих да се приближе науци, развијају научна знања и опредељују се за научне каријере. Једна од главних активности пројекта је развијање неопходног сета алата за укључивање ученика, наставника и других чланова заједнице у СТЕАМ пројекте помоћу којих ће школе развијати и одговарајуће СТЕАМ стратегије. Пружајући одговарајуће смернице и подржавајући иновативне активности које ће се развијати на националном нивоу, пројекат ће проширити мрежу СТЕАМ школа које укључују не само наставнике већ и друге заинтересоване стране, као што су истраживачки центри, невладине организације, центри неформалног образовања итд. 

Улога ЦПН-а

ЦПН је, као један од партнера на пројекту, задужен за радни пакет који за циљ има мапирање и прикупљање постојећих добрих пракси СТЕAМ образовања на европском нивоу. Поред тога, улога Центра је да активности и ресурсе пројекта представи и учини доступним образовној заједници у Србији.

SR