Креативне и савремене СТЕМ праксе 2021.

Конференција „Креативне и савремене СТЕМ образовне праксе” осмишљена је са циљем представљања и дељења актуелних методологија, приступа и резултата у домену СТЕАМ образовања (енгл. STEAM: science, technology, engineering, arts and mathematics), активног повезивања наставника и школа широм Србије, и успостављања националних сарадњи, пројеката и такмичења. Релевантност и успешност савремених СТЕАМ пракси вишеструко су валоризоване и потврђене бројним истраживањима и пројектним активностима, те могућности које овакав приступ нуди полако улазе у националне курикулуме бројних европских земаља.

Конференција се одржава под окриљем највеће европске мреже СТЕМ образовања − Scientix, која се финансира кроз програм Хоризонт 2020, као и неколицине пројеката и иницијатива у којима учествује Центар. Еразмус+ пројекат DoSE − Development of STEAM Education, посвећен је прикупљању, тестирању и представљању најбољих СТЕАМ пракси на европском нивоу. Хоризонт 2020 пројекат SALL − Schools as Living Labs, обједињује три методолошка приступа (отворена школа, отворена лабораторија и креирање система исхране), у настојању да се локална заједница и школе повежу и делују синергетски и координисано, зарад заједнички дефинисаних циљева. Уницеф пројекат Unlocking STEM: Teachers and students for better air спроводи активну еколошку едукацију ђака по питању квалитета ваздуха и заштите животне средине, кроз мултидисциплинарне курсеве и екстракурикуларне активности у основним и средњим школама у Србији.

У оквиру пројекта ”Подршка СТЕАМ образовању у средњим школама”, којим руководи Фондација Ана и Владе Дивац уз подршку НЦР фондације и ЦПН-а, више од 10.000 ученика у Србији добило је услове за квалитетније образовање у домену науке, технологије, инжењерства, уметности и математике, кроз обезбеђивање разноврсне опреме школама, унапређивање компетенција наставника и организовање СТЕАМ активности. У том контексту, на конференције ће се одржати и Мејкерс форум који ће окупити укључене школе и представнике три новоотворена Мејкерс спејса, у Лесковцу, Шапцу и Кикинди, који заједно са Београдом, локалним заједницама и појединцима, чине доступним нове технологије, алате и машине које омогућавају реализацију идеја и развој прототипова, пружајући радни простор за умрежавање, креирање и размену знања, али и за реализацију пројектне и практичне наставе школама.

Као и током претходних Scientix конференција у Србији, ово ће бити прилика и да се представе и сумирају резултати и искуства оних наставника који су већ део Scientix заједнице, преко својих пројеката или амбасадорске улоге коју обављају. Говорници на конференцији ће се бавити и друштвено актуелним темама, попут климатских промена и заштите животне средине, комуницирања сложених научних тема на отворен начин, мотивације ученика ка СТЕМ темама и професијама, као и бројним другим темама које су фокус пројекта Scientix.

Центар за промоцију науке је почетком 2017. године постао национална контакт тачка највеће европске мреже СТЕМ образовања − Scientix, чимесе Србија први пут формално укључила у заједницу која окупља наставнике и друге професионалце у образовању у Европи и широм света. Scientix-ом руководи European SchoolNet, асоцијација европских министарстава задужених за образовање, у којој је Србија придружени члан од 2020.

Конференција „Креативне и савремене СТЕМ образовне праксе” акредитована је као стручни скуп код Завода за унапређивање и вредновање образовања (ЗУОВ).

SR