AWARE III

Researchers’ Night project

Ноћ истраживача представља највећу и најзабавнију промоцију науке и научника на свету. Пројекат је покренут на европском нивоу 2005. године са идејом да обезбеди забавно-едукативну промоцију рада и живота научника и демистификује науку као баук којим се баве тек ретки. 2012. пројекат се одржавa 28. септембра у Новом Саду, Београду, Нишу, Зрењанину и многим другим градовима у Србији. Становницима ових градова и њиховим гостима биће пружена јединствена прилика да, попут стотина хиљада људи широм Европе, боље упознају истраживаче, комуницирају са њима, забаве се и нешто ново науче.

Подаци о проjекту

Извор финансирања: ФП7 програм Европске комисиjе, потпрограм Марија Кири

Траjање проjекта: 05/2012 – 12/2012

Саjт проjекта: nocistrazivaca.rs

Контакт: Добривоје Лале Ерић dleric@cpn.rs

Координатор

Универзитет у Новом Саду, Факултет техничких наука

Партнери

Универзитет у Новом Саду, Природно-математички факултет

Висока техничка школа струковних студија у Зрењанину

Креативно-едукативни центар, Нови Сад

Фестивал науке, Београд

Институт ”Михајло Пупин”, Београд

Центар за промоцију науке

Опис проjекта

Пројекат се рализује кроз три целине: кампању подизања свести, реализацију самог догађаја и евалуацију учињеног. Кампања подразумева одласке у основне и средње школе, на факултете, гостовања на телевизији и на радију, јавне перформансе у градовима, а све у циљу преношења основне поруке да се научници баве занимљивим и за друштво корисним послом. Централни део пројекта је сама Ноћ истраживача, једнодневни спектакл који се одржава истог дана у читавој Европи. Ове године, лајтмотив Ноћи истраживача у Србији је заљубљивање у науку. С тим циљем, активности ће бити организоване тако да, пролазећи кроз метафоре различитих фаза заљубљивања (први сусрет, први пољубац, први излазак итд) представе области на којима је фокус ове године: енергија и окружење, иновације и идеје, здравље и безбедност, храна и вода.

Улога ЦПН-а

У своме првом међународном пројекту, примарна улога Центра је била организација програмских активности током Ноћи истраживача у Београду, у оквиру велике националне манифестације ”Дани будућности: роботика”. Центар је у Кнез-Михаиловој улици додао посебне експонате и садржаје како би се поцртала основна тема Ноћи за 2012: енергија будућности! Поред тога, изложени су и неки од најнапреднијих робота из земље и иностранства, док су се кроз интерактивне радионице могли склапати електромотори, роботске руке па и цели роботи!

SR