Education For Digital Society

ОБРАЗОВАЊЕ ЗА ДИГИТАЛНО ДРУШТВО

Фондација Ана и Владе Дивац и Центар за промоцију науке реализовали су пројекат Образовање за дигитално друштво са циљем побољшања услова и компетенција за спровођење интегративне СТЕАМ наставе у Србији. Kроз набавку опреме, унапређење компетенција наставника, као и повећање интересовања и разумевања ученика за СТЕАМ дисциплине, пројектни партнери су помогли ученицима да стекну вештине које су им неопходне за успешно сналажење у даљем образовном и професионалном развоју.

Подаци о проjекту

Извор финансирања: НЦР фондација

Трајање пројекта: 01/2022 – 12/2022

Контакт: Добривоје Лале Ерић − dleric@cpn.rs

Координатор

Фондација ”Ана и Владе Дивац”

Партнер

Центар за промоцију науке

Опис пројекта

Пројекат Образовање за дигитално друштво наставак je пројекта Подршка СТЕМ образовању у средњим школама који је реализован током 2020. године. У овој фази, осам средњих школа широм Србије добило је средства за набавку опреме за реализацију савремене наставе и ваннаставних активности у СТЕАМ домену. Такође, око 120 полазника из Београда имало је прилику да направи прве кораке ка ИТ свету и заврши бесплатни курс у оквиру програма IT Bootcamp.

Улога ЦПН-а

Активности Центра су биле повезане са реализацијом постојећег пројекта Scientix у Србији, односно са подршком раду и активном умрежавању наставника основних и средњих школа кроз СТЕАМ образовни формат. Укупно је организовано пет заједничких радионица широм земље, док најзначајнији сегмент представљају два летња кампа за средњошколце, развијена према Центровој методологији Дечјег научног кампа (ДНК). Први је реализован крајем јула, у Новом Саду, под називом ”Машине будућности”, у оквиру седмог издања манифестације art+science ЕкОтисак и програма Европске престонице културе − Нови Сад 2022. Други камп је одржан на Старој планини под називом ”Природа будућности”, и био је посвећен темама биодиверзитета, одрживости и дигиталног окружења. Оба кампа су у потпуности испунила циљ унапређења знања и интересовања ученика за СТЕАМ дисциплине.

SR