EUDigitalDeal

EUropean Digital Deal

Пројекат EUDigitalDeal наставак је вишегодишње, готово деценијске сарадње централне групе партнера, која се унеколико мења, развија и допуњује кроз више пројектних итерација. Као велика сарадња Програма Креативна Европа, EUDigitalDeal долази као трећи пројекат у низу након Европске мреже дигиталне уметности и науке (2014-17) и Европске лабораторије вештачке интелигенције (2018-21).
Конзорцијум разноврсних и комплементарних организација сачињава 13 партнера из 11 земаља, на челу са Арс електроником из Линца, глобалним средиштем спајања и повезивања уметности, науке и нових технологија. У три године пројекта, конзорцијум ће разматрати како убрзани процеси дигиталне трансформације и употребе напредних технологија, попут вештачке интелигенције, машинског учења, блокчејна и алгоритамске обраде података, утичу на европско друштво и основе демократског система, вредности и интегритета.

Подаци о проjекту

Извор финансирања: ЕУ програм Креативна Европа

Трајање пројекта: 01/2023 − 12/2025

Сајт пројекта: ars.electronica.art/eudigitaldeal/en

Контакт: Добривоје Лале Ерић − dleric@cpn.rs

Координатор

Ars Electronica Linz, Аустрија

Партнери

LABoral Centro de Arte, Шпанија

Fundacion Zaragoza / Etopia, Шпанија

Ariona Hella Onassis, Грчка

Завод Кершникова / Капелица, Словенија

Culture Yard, Данска

Gluon, Белгија

Waag Society, Холандија

Pro Progressione, Мађарска

Sineglossa, Италија

iMAL, Белгија

Teatro Circo de Braga, Португал

Центар за промоцију науке

Опис пројекта

Основна нит пројекта је заснована на дубинском, критичком и креативном тумачењу и представљању утицаја напредних технологија на глобалну заједницу, пре свега у контексту стреловитог успона вештачке интелигенције и могућности обраде и третмана изразито велике количине података у реалном времену. Фокус ће бити на посебно осетљивим, нерегулисаним и акутним темама попут етичких аспеката нових технологија, утицаја вештачке интелигенције на грађане и друштво кроз дигитализацију, системе јавне администрације и медије.

Током три године трајања пројекта, конзорцијум ће реализовати више од 200 различитих активности, попут интердисциплинарних резиденција за уметнике и истраживаче, тренинга и радионица, наменски развијаних активности за доносиоце одлука и друге циљне групе и, пре свега, фестивала, изложби и других јавних формата. Кроз посебно развијени формат, у који ће бити укључени партнери и екстерни учесници, настаће један од финалних резултата, својеврсни онлајн и интерактивни манифест − Акциони план дигиталне будућности.

Улога ЦПН-а

Центар за промоцију науке ко-руководи радним пакетом 6 − GUIDE / ВОДИ − у оквиру кога ће, према моделу We Inspire You!, бити организована још једна студијска посета Линцу и другим партнерима у окружењу, као што је било урађено и кроз пројекат AI Lab у 2019. ЦПН ће кроз пројекат EUDigitalDeal реализовати три издања своје манифестације art+science у 2023, 2024. и 2025. години, као и три циклуса едукативних, вишемесечних програма за средњошколце. ЦПН ће такође развити и финансирати једну глобалну и три националне art+science продукције засноване на интердисциплинарним сарадњама и локалним резиденцијама.

SR