ReConNeCt Restart 3.0

ReConNeCt Restart 3, European Researchers’ Night project

Главни циљеви пројекта фокусирани су на повећање препознатљивости истраживача у Србији, као и на њихово укључивање у отворену и јавну интеракцију са публиком. Диверзитет партнера у пројекту, како научних тако и институција културе, проширује општу представу о томе како и зашто су наука и истраживачи важни за једно друштво. Пројекат ставља у фокус светски актуелне теме и горуће проблеме с којима се човечанство сусреће, а где истраживачи из године у годину све више укључују грађане у сам процес истраживања. Управо овај пројекат пружа могућност да одшкринемо врата и да на један методичан и посвећен начин пробудимо искру истраживачког духа који се крије у сваком од нас, као и да инспиришемо младу публику да размотре могућности научних каријера.

Подаци о пројекту

Извор финансирања: Хоризонт 2020 програм Европске комисије, потпрограм Марија Кири

Трајање пројекта: 06/2021 – 02/2022

Сајт пројекта: nocistrazivaca.rs

Контакт: Данијела Вучићевић – dvucicevic@cpn.rs

Координатор

Креативно едукативни центар, Нови Сад

Партнери

Универзитет у Новом Саду
Високо техничка школа струковних студија Суботица
Удружење научних комуникатора
Центар за промоциjу науке, Србија

Опис проjекта:

Пројекат под називом ReConNeCt Restart 3 (REsearch, CONnections, NEtworks and CulTure − Use of Projects, Games, Research and Digital in Education) надовезује се на претходно искуство стечено у пројекту ReConNeCt који је трајао током 2019. и 2020. године. Након великих промена изазваних глобалном пандемијом, главна идеја је окупљање истраживача и јавности свих узраста у хетерогеном окружењу − уживо и на догађајима унапређеним виртуелном и проширеном стварношћу. Како нова деценија увек означава промене и модернизацију, желимо да дигитална наука буде главна тема Ноћи истраживача 2021. Стављање дигиталног у фокус нашег програма одражава трендове и интересовања нових генерација које ће стварати и одржавати будућност. Наравно, дигитално и виртуелно превазилазе физичке и просторне баријере, и тиме повећавају утицај на младу публику која данас комуницира претежно у дигиталном свету. 

Улога ЦПН-а:

ЦПН координише активности током Недеље истраживача у научним клубовима у Кикинди и Шапцу. Окупљањем и повезивањем локалних факултета, школских заједница, истраживачких институција, музеја, едукативних центара и других организација желимо да подстакнемо међусобни дијалог, као и да покажемо битност и важност учешћа сваког од актера. Кроз интерактивне садржаје са мултидисциплинарним приступом, посебан акценат је на подизању свести о отворености и значају науке за сваког појединца.

SR