Art & Science

Европска мрежа дигиталне уметности и науке

Настао као резултат претходно утемељене сарадње разноврсних партнерских организација, овај пројекат иницира активни дијалог уметника и научника, и стварање мреже институција које овакву комуникацију и креиране програме могу да представе најширој публици. У времену сложених друштвених, економских и културних процеса и тема, несумњиво је да савремени свет умногоме почива на новим технологијама, естетици актуелних медија и комуникацији жељених садржаја. Основни циљ пројекта, стога, јесте иновативни спој савремених научних истраживања и постојећих пракси у домену дигиталне уметности.

Подаци о проjекту

Извор финансирања: Креативна Европа

Траjање проjекта 10/2014 – 09/2017

Саjт проjекта: aec.at/artandscience

artandscience.rs

Контакт: Добривоје Лале Ерић – dleric@cpn.rs

Координатор

Ars Electronica, Аустрија

Партнери

Science Gallery, Ирска

GV Art, Велика Британија

LABoral, Шпанија

Etopia, Шпанија

Kapelica, Словенија

DIG Gallery, Словачка

Центар за промоциjу науке, Србија

Екстерни партнери

European Souther Observatory

CERN

European Space Agency

Опис проjекта

Пројекат подразумева четири круга отворених позива за уметнике у којима су прве награде једномесечни боравци, уз научно менторство, у једном од три највећа научна центра Европе – Јужна европска опсерваторија (ESO), Европска свемирска агенција (ESA) и ЦЕРН, уз финалну продукцију рада у Линцу.

Уз коришћење напредних технологија и аутентичних креативних поступака, одабрани уметници дају своју визију фундаменталне науке и савремених научних истраживања и открића, али и њиховог односа и утицаја на човека и друштво у целини. У питању су радови који се у знатној мери ослањају на креативне, научне и техничке поступке, попут методолошких истраживања, наменског програмирања и коришћења отворених софтвера и кодова.

Улога ЦПН-а

Центар је реализовао бројне активности и знатно проширио програм и планиране садржаје. Активно су промовисана четири круга позива за уметнике са укупно око 50 пристиглих апликација из Србије). Девет најбољих конкурсних концепата је представљено током Маја месеца математике 2015. у Галерији науке и технике САНУ. У Београду је, на Коларцу, одржан и дводневни програм едукативних радионица за уметнике, кроз који је прошло око 60 младих уметника и студената уметничких факултета (децембар 2015). Прва Art+Science изложба у Србији (Културни центар Београда, април 2016) представила је прве победнике националне селекције и радове четири гостујућа уметника и група. Други Art+Science програм у Србији реализован је у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и Ритопеку, укључујући изложбе у три простора Културног центра Београда (галерије Артгет и Подроом, као и Дворана), Галерији науке и технике САНУ и ЦПН Научном клубу, од 27. априла до 25. маја 2017. Учествовало је двадесет уметника и група из читавог света, укључујући и уметнике из Јужне Кореје, Перуа, Аустрије, Немачке, Шпаније, Словеније и других земаља.

SR