EcoSTEAM Challenge

У оквиру мреже пројекта Scientix, успостављено је такмичење под називом SEE Eco-STEAM Challenge, са циљем подизања свести о променама климе и могућим мерама ублажавања последица које све снажније погађају Југоисточну Европу. Ученици основних школа из Србије, Босне и Херцеговине и Хрватске учествовали су током 2022. године у пилот такмичењу посвећеном озелењавању школских окружења. Програм посвећен прилагођавању на измењене климатске услове укључио је тимове ментора и ученика дванаест основних школа из три земље региона, у организацији Центра за промоцију науке, КАРНЕТ-а из Хрватске и Свеучилишта у Мостару из Босне и Херцеговине.

Тoком маја, наставници−ментори су са својим ученицима три недеље мерили основне временске параметре, попут температуре и влаге, те бележили временске појаве у непосредном школском окружењу. Подршку у раду им је пружао практикум Зелени дневник који је ЦПН развио у оквиру пројекта TeRRIFICA. Добијене резултате су затим упоређивали са историјским подацима, те на темељу новостечених знања израдили предлоге адаптирања на измењене услове и ублажавања негативних последица.

Победник првог издања такмичења у Србији је тим Основне школе „Свети Сава“ из Kикинде. У Хрватској је то Основна школа Петра Прерадовића из Задра а у Босни и Херцеговини Основна школа „13. рујан“ из Јајца. На такмичењу су учествовале још по три школе из сваке од земаља, а то су „Георги Стојков Раковски“ из Бања Луке, „Осман Накаш“ из Сарајева и Прва основна школа из Широког Бријега (Босна и Херцеговина), „Подмурвице“ из Ријеке, „Иван Цанкар“ из Загреба и „Добриша Цесарић” из Осијека (Хрватска), као и „Бранислав Нушић“ из Доње Трнаве, „Старина Новак“ из Београда и „Емилија Остојић“ из Пожеге. Награда за победничке школе је вредна опрема потребна за извођење наставе и даље пројектне активности. Победнички тимови ће у октобру 2022. године учествовати на конференцији ЦУЦ 2022. у Шибенику, где ће представити своје предлоге прилагођавања на измењене климатске услове.

SR