Ка одговорном СТЕМ образовању 2019.

Од свог оснивања 2010. године, Центар за промоцију науке је усмерио своје деловање ка образовном систему, и развио изузетну сарадњу и партнерства са бројним појединцима и институцијама у Србији, региону и широм Европе. Највећи број програмских активности Центра је намењен школама, ђацима и њиховим наставницима, односно постављен као подршка формалном образовном систему. Крајем 2016. године започет је рад на обликовању и реализацији новог концепта – Научно образовање за одговорно друштво – кроз који би се учитељи и наставници основних и средњих школа у Србији упознавали са новим предагошким моделима СТЕМ образовања (енг. STEM: science, technology, engineering and mathematics). Прикључење Центра европском пројекту Scientix коинцидирало је са почетком овог концепта што је умногоме олакшало формални приступ Србије највећој онлајн заједници СТЕМ наставника у Европи. Циљеви пројекта Scientix – развој СТЕМ дисциплина и компетентности, пружање подршке за наставу СТЕМ предмета, онлајн ресурси, курсеви, вебинари и други догађаја – у потпуности се поклапају са идејним оквиром и вредностима који су били инспирација за покретање програма Научно образовање за одговорно друштво.
Од 2017. године, када је Центар постао национална контакт тачка Scientix-а за Србију, одржано је око 40 разноврсних програма широм земље, на којима смо заједно са Scientix амбасадорима предано радили на ширењу свести о значају и релевантности СТЕМ дисциплина у савременом образовању, као и на представљању могућности које Scientix пружа за унапређење наставе. Scientix амбасадори, међу којима je и 28 наставника из целе Србије, већ годинама раде на преношењу својих искустава са овим европским пројектом, као и на подстицању других наставника да се укључе у заједницу и допринесу својим искуством, знањем и активностима.
Трећи циклус Scientix пројекта се у Србији завршава међународном конференцијом ”Ка одговорном СТЕМ образовању”, која ће се 22. и 23. фебруара 2019. године одржати у Хотелу Зира у Београду. На дводневном догађају учесници ће имати прилику да чују бројне домаће и стране предаваче, као и да учествују у разноврсним СТЕМ радионицама. Конференција ће покрити широк дијапазон тема, и представити пројекте и СТЕМ иницијативе из области формалног и неформалног научног образовања. Конференција је осмишљена као платформа за размену информација и идеја за практичну имплементацију различитих пројеката у настави СТЕМ предмета, као и за припрему пројектних апликација и других видова повезивања и умрежавања.

Учешће на конференцији је бесплатно.

Презентације са конференције можете прузети на овом линку.

 
 
 
 
 
SR