TRAILS

TRAILS – TRAIN RESPONSIBLE AI LEARNING SOCIETY

Примарни циљ пројекта TRAILS – TRAIN RESPONSIBLE AI LEARNING SOCIETY је оснаживање и припрема друштва за значајне напретке у области вештачке интелигенције. Ово укључује разумевање нових АИ алата који трансформишу наше свакодневне животе и схватање ширег друштвеног утицаја истраживања у АИ области. С обзиром на очекивани утицај алата попут Chat-GPT-ја на образовање, пројекат ће дати приоритет едукацији млађих генерација. То укључује не само њихово упознавање са овим алатима, већ и помоћ наставницима у ефикасном коришћењу постојећих алата.

Подаци о проjекту

Извор финансирања:  Хоризонт Европа програм Европске комисиjе

Траjање проjекта: 05/2024 − 02/2026

Саjт проjекта: nocistrazivaca.rs

Kонтакт: Алекса Васић − avasic@cpn.rs

Координатор

Креативно-едукативни центар Нови Сад

Партнери

Научно-технолошки парк Нови Сад

Удружење научних комуникатора − НАУКОМ

Висока техничка школа струковних студија Суботица

Центар за промоцију науке

Опис проjекта:

Пројекат TRAILS је осмишљен са циљем да помогне широј заједници у разумевању великог напретка који је направљен у области вештачке интелигенције, њених алата који већ трансформишу наш свакодневни рад и утицаја који повезана истраживања и примене имају на друштво у целини. Иако су вештачка интелигенција и машинско учење деценијама коришћени у широким областима научног истраживања, јавност је тек недавно постала свесна њиховог потенцијала кроз отворене моделе текст-слика као што су DALL-E и Midjourney, и велике језичке моделе као што је Chat-GPT. Донедавно, шира јавност се углавном сусретала са АИ термином у научно-фантастичним филмовима и литератури, али детаљи о томе шта он заправо значи ретко су били обухваћени у општем образовању. Истраживање вештачке интелигенције је за ширу јавност тек једна од предстојећих, али великих непознаница, често праћена дубоким неразумевањем како оно заиста функционише, што резултира понекад страхом да ће „машине преузети наше послове“, али и оправданој забринутости о томе како ће АИ алати утицати на образовање. Програм прве године пројекта биће фокусиран на „обуку“ и упознавање шире јавности са позадином машинског учења и вештачке интелигенције – историјска перспектива, велики подаци и модели − док ће се друге године пажња посветити новим алатима, апликацијама и интеграцији АИ-ја у наш свакодневни живот.

Улога ЦПН-а:

Кроз мрежу Научних клубова у северном делу наше земље, Центар ће радити на дисеминацији различитих активности са дугогодишњим сарадницима који се баве науком, едукацијом, стручним усавршавањем и промоцијом науке. Годинама уназад, Центар је препознат као институција која организује различите формате научне комуникације као што су школске радионице, научни шоуи, изложбе, научни кафеи и многи други, и тај приступ ће користити и за креацију савремених и интерактивних програма за догађаје Ноћи истраживача у 2024. и 2025. години.

SR